Quan es du a terme una execució hipotecària, s’ha de mirar amb detall tot el procediment, començant per examinar si hi ha clàusules abusives. Com és el cas que em va arribar al despatx. Es tracta sobre un assumpte d’una execució hipotecària en la fase final del procediment judicial. Tot i haver estat assenyalada la celebració de subhasta de la finca familiar. Els executats no s’hi van oposar amb assistència lletrada i procurador en el seu moment judicial oportú a l’execució. De manera que el procediment ha seguit el seu curs.
Recurs d’apel·lació on es demana que el jutge d’ofici examini les possibles clàusules abusives a la hipoteca
Vam tenir diversos incidents i vam fer diversos escrits. I finalment, es va admetre un recurs d’apel•lació que vam presentar com a part executada que érem davant la Il·lustríssima Audiència Provincial de Barcelona.
Al recurs demanàvem que el jutge d’ofici examinés la possible abusivitat de les clàusules contingudes en el títol executiu en qualsevol moment del procediment. El resultat ha estat que l’Audiència Provincial expressa que així ho ha mantingut el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Ha declarat en diverses ocasions que el jutge nacional haurà d’apreciar d’ofici el caràcter abusiu d’una clàusula contractual inclosa en l’àmbit d’aplicació de la Directiva 93/13. I, d’aquesta manera, esmenar el desequilibri que existeix entre el consumidor i el professional, tan aviat com disposi dels elements de fets i de Dret necessaris per a això (sentències de 14 de març de 2013, Aziz, C 415/11, EU:C:2013:164 , apartat 46 i jurisprudència citada, i de 21 de desembre de 2016, Gutiérrez Naranjo i altres, C 154/15, C 307/15 i C 308/15, EU:C:2016:980, apartat 58)”.
El jutge a quo està obligat a examinar d’ofici la possible abusivitat de les clàusules
I la mateixa Audiència Provincial afegeix que, aquest mateix ha estat el criteri mantingut pel Tribunal Constitucional (TC) en Sentència de 28 de febrer de 2019, en el qual s’analitza la doctrina del TJUE, sent el moment preclusiu el de lliurament de la possessió. Així ho assenyala el Tribunal Suprem (TS) en sentència d’11 de setembre de 2019. Tanmateix, estima respecte a la sol·licitud que el jutge a quo (és a dir, el jutge de primera instància) analitzi d’ofici la possible abusivitat de les clàusules contingudes en el títol que s’executa. Per què? Al no haver-se produït el lliurament de la possessió, ni haver-se examinat en cap moment la possible abusivitat de les clàusules pactades.
I és per això que acaba recordant al jutge l’obligació d’examinar d’ofici les possibles clàusules abusives que es continguin en el títol executiu, fins al moment de l’entrega de la possessió. Si tens qualsevol dubte o necessites una advocada, contacta’m.